Kaffebønner
Hele kaffebønner online
Er kaffeudvalget i dit lokale supermarked kedeligt og leder du efter billige hele kaffebønner med smag?
Hos Kaffekapslen kan du finde mange forskellige kaffetyper, lige fra letristede milde og syrlige kaffebønner til mørkristede intense kaffebønner med en sød eftersmag af chokolade.
Hvorfor hele kaffebønner?
Den bedste kaffe er en friskkværnet kaffe. Det skyldes at kaffebønnerne i deres hele form har lettere ved at holde på deres aroma og fyldige smag. Efter kaffebønnerne er blevet kværnet, taber de dog lidt af deres aroma og smag. Jo længere tid der går, jo mere smag vil de tabe.
Ønsker du at få mest muligt ud af din kaffe, er den bedste løsning derfor at kværne kaffen selv. Det kan dog godt være en kunst at kværne kaffen på den rigtig måde.
Malede kaffebønner er nemlig ikke bare malet kaffe. Der findes flere forskellige malingsgrader, som bestemmes efter, hvordan du efterfølgende tilbereder din kaffe. Eksempelvis skal man bruge grov kværnet kaffe, når man laver kaffe i en stempelkande, hvorimod kaffen skal være meget fintmalet, når man bruger den i en espressomaskine.
Har du fundet kunsten i at kværne kaffen helt rigtigt, kan du dog roligt købe hele bønner og altid få en kraftfuld og fyldig kaffesmag.
Hvor kommer kaffebønner fra?
Kaffebønnerne kommer fra et kaffetræ, hvor de modner inde i et rødt bær. Bærrene bliver høstet når de er modne, hvorefter frugtkødet bliver fjernet og bønnerne bliver ristet.
Opdagelsen af kaffebønnerne skete efter sigende for flere hundrede år siden, ved et tilfælde.
Angiveligt skulle munke have lagt mærke til at deres geder blev mere aktive, efter de havde spist bærrene fra kaffetræet. Derfor prøvede munkene også at spise dem. På grund af den syrlige smag af bærrene, endte de dog i stedet med at smide dem på bålet.
Og her opdagede de den skønne aroma fra kaffebærrene, der pludseligt spredte sig. Efter opdagelsen begyndte munkene af eksperimentere med bærrene og lavede flere forskellige afkog, hvorved de fremstillede den første kaffe. Munkenes opdagelse gik herefter langsomt verden rundt og flere og flere lande begyndte at få smag for den aromafyldte drik.
I Danmark begyndte man at kende til kaffe i midten af 1600-tallet. Her kunne man først kun købe kaffebønner på apotekerne, hvor man i lang tid også kunne købe te.
Den opkvikkende væske med den skønne aroma var i starten kun kendt af samfundets top og blev, sammen med teen, brugt som et statussymbol.
I slutningen af 1700-tallet begyndte også bønderne at drikke kaffe, da te var for dyrt for dem. Bønderne udgjorde dengang hele 75% af den samlede danske befolkning og dette betød, at Danmark gik fra at være et tedrikkende land til et kaffedrikkende land.
I dag hører kaffe med til danskernes dagligdag. De fleste drikker en kop kaffe til deres morgenmad og mange nyder også mere end en enkelt kop kaffe om dagen. Kaffebønner er blevet en fast del af den danske hygge og bliver ofte serveret, når mennesker mødes for at fejre fødselsdage og andre højtideligheder.
Hvordan skal hele kaffebønner opbevares?
Måden man opbevarer sine kaffe på er altafgørende for kvaliteten af den. Dette gælder både for hele kaffebønner, som også malet kaffe. Kaffen skal altid opbevares i en tætlukket, tør beholder. Er beholderen gennemsigtig, må denne heller ikke opbevares i sollys.
Luft, lys og fugt kan nemlig skade smagen af kaffen betydeligt. Også krydderier eller andre stærk lugtende madvarer må ikke opbevares sammen med kaffen, da smagen vil sætte sig i kaffens aroma.
Med den rette opbevaring kan kaffebønner holde på deres vidunderlige smag i lang tid.
Hvilken kaffetype skal jeg vælge?
Selvom der findes ca. 70 forskellige kaffesorter i verden, skelner man oftest mellem to hovedsorter- Arabica og Robusta.
Arabica kaffebønner
Arabica-kaffebønner er de mest populære kaffebønne i Danmark. Den anses for at have den højeste kvalitet og den bedste smag, selvom smagen kan variere meget, fra sød og blød, til lidt skarpere.
Kaffetræerne som Arabica-bønnerne vokser på, stammer oprindeligt fra Etiopien. I dag findes de dog flere forskellige steder i verden. De vokser på bjergskråninger og højsletter i højder fra 500-2000 meter, i et subtropisk køligt klima.
Kaffetræet er meget følsom overfor sygdomme, insektangreb og parasitter og skal helst også have en smule skygge. Derfor kan det være svært at producere Arabica-bønnerne og udbyttet er ofte ikke stor. Alligevel udgør bønnerne hele 75% af den samlede kaffeproduktion i verden.
Fordi det kræver meget at producere Arabica-bønnerne, ligger de i en højere prisklasse end Robusta-bønnerne.
Robusta kaffebønner
Robusta bønnen dyrkes hovedsageligt i områder i Indonesien og Afrika. Træet, som disse bær vokser på, bliver ikke rigtig påvirket af diverse sygdomme eller skadedyr og det er derfor meget lettere at producere disse bønner end Arabica-bønner. Kaffetræet vokser i lavlandsområder i 200-800 meters højde, i et varmt klima med op til 30 grader.
Robusta bønnerne har et højere koffeinindhold end Arabica-bønnerne og smagen er mere besk og kraftig. Derfor bliver disse bønner ofte blandet med Arabica bønner, da de komplimenterer hinanden. Robusta bønnerne udgør ca. 25% af den samlede kaffeproduktion i verden.
På trods af at der generelt i smagen er en stor forskel på Arabica og Robusta, afhænger kaffebønnernes smag også af andre ting. Bønnerne får nemlig deres smag efter måden de dyrkes på og også måden de bliver ristet på.
Eksempelvis er der en stor forskel på smagen af kaffebønner fra Columbien og kaffebønner fra Brasilien på trods af at begge lande producerer Arabica-bønner. Da kaffetræerne dog vokser under forskellige forhold, vil man kunne smage dette i bønnerne.
Da kaffe er en smagssag handler det derfor om at finde ud af, hvilke bønner man personligt bedst kan lide.
Lys-, mellem- eller mørkristede kaffebønner?
Når kaffebønnerne bliver ristet, udvikler de smagsstoffer, som er bundet i olier inde i kaffebønnen. Alt efter, hvor længe kaffebønnerne bliver ristet, vil de udvikle forskellige aromaer.
På trods af at man kan riste bønnerne på mange måder, kender vi i Danmark oftest kun lysristede, mellemristede og mørkristede kaffebønner.
Lysristede kaffebønner bruges oftest til at lave kaffe i en stempelkande. Kaffebønnerne har et højt syreindhold og giver derfor også kaffen en let syrlig smag.
Mellemristede kaffebønner har mistet en smule af syreindholdet og har i stedet fået en let sødelig smag. Dette skyldes af sukkeret i bønnerne ved ristningen er blevet karamelliseret. Mellemristede kaffebønner bruges oftest til at lave kaffe i en kaffemaskine eller en stempelkande.
Ved mørkristede kaffebønner er næsten alt sukkerindholdet i kaffebønnen blevet karamelliseret. Dette giver kaffen en sødmefyldt smag med et hint af chokolade.
Mørkristede bønner bliver hyppigt brugt til espressomaskiner.
Hele kaffebønner online
Er kaffeudvalget i dit lokale supermarked kedeligt og leder du efter billige hele kaffebønner med smag?
Hos Kaffekapslen kan du finde mange forskellige kaffetyper, lige fra letristede milde og syrlige kaffebønner til mørkristede intense kaffebønner med en sød eftersmag af chokolade.
Hvorfor hele kaffebønner?
Den bedste kaffe er en friskkværnet kaffe. Det skyldes at kaffebønnerne i deres hele form har lettere ved at holde på deres aroma og fyldige smag. Efter kaffebønnerne er blevet kværnet, taber de dog lidt af deres aroma og smag. Jo længere tid der går, jo mere smag vil de tabe.
Ønsker du at få mest muligt ud af din kaffe, er den bedste løsning derfor at kværne kaffen selv. Det kan dog godt være en kunst at kværne kaffen på den rigtig måde.
Malede kaffebønner er nemlig ikke bare malet kaffe. Der findes flere forskellige malingsgrader, som bestemmes efter, hvordan du efterfølgende tilbereder din kaffe. Eksempelvis skal man bruge grov kværnet kaffe, når man laver kaffe i en stempelkande, hvorimod kaffen skal være meget fintmalet, når man bruger den i en espressomaskine.
Har du fundet kunsten i at kværne kaffen helt rigtigt, kan du dog roligt købe hele bønner og altid få en kraftfuld og fyldig kaffesmag.
Hvor kommer kaffebønner fra?
Kaffebønnerne kommer fra et kaffetræ, hvor de modner inde i et rødt bær. Bærrene bliver høstet når de er modne, hvorefter frugtkødet bliver fjernet og bønnerne bliver ristet.
Opdagelsen af kaffebønnerne skete efter sigende for flere hundrede år siden, ved et tilfælde.
Angiveligt skulle munke have lagt mærke til at deres geder blev mere aktive, efter de havde spist bærrene fra kaffetræet. Derfor prøvede munkene også at spise dem. På grund af den syrlige smag af bærrene, endte de dog i stedet med at smide dem på bålet.
Og her opdagede de den skønne aroma fra kaffebærrene, der pludseligt spredte sig. Efter opdagelsen begyndte munkene af eksperimentere med bærrene og lavede flere forskellige afkog, hvorved de fremstillede den første kaffe. Munkenes opdagelse gik herefter langsomt verden rundt og flere og flere lande begyndte at få smag for den aromafyldte drik.
I Danmark begyndte man at kende til kaffe i midten af 1600-tallet. Her kunne man først kun købe kaffebønner på apotekerne, hvor man i lang tid også kunne købe te.
Den opkvikkende væske med den skønne aroma var i starten kun kendt af samfundets top og blev, sammen med teen, brugt som et statussymbol.
I slutningen af 1700-tallet begyndte også bønderne at drikke kaffe, da te var for dyrt for dem. Bønderne udgjorde dengang hele 75% af den samlede danske befolkning og dette betød, at Danmark gik fra at være et tedrikkende land til et kaffedrikkende land.
I dag hører kaffe med til danskernes dagligdag. De fleste drikker en kop kaffe til deres morgenmad og mange nyder også mere end en enkelt kop kaffe om dagen. Kaffebønner er blevet en fast del af den danske hygge og bliver ofte serveret, når mennesker mødes for at fejre fødselsdage og andre højtideligheder.
Hvordan skal hele kaffebønner opbevares?
Måden man opbevarer sine kaffe på er altafgørende for kvaliteten af den. Dette gælder både for hele kaffebønner, som også malet kaffe. Kaffen skal altid opbevares i en tætlukket, tør beholder. Er beholderen gennemsigtig, må denne heller ikke opbevares i sollys.
Luft, lys og fugt kan nemlig skade smagen af kaffen betydeligt. Også krydderier eller andre stærk lugtende madvarer må ikke opbevares sammen med kaffen, da smagen vil sætte sig i kaffens aroma.
Med den rette opbevaring kan kaffebønner holde på deres vidunderlige smag i lang tid.
Hvilken kaffetype skal jeg vælge?
Selvom der findes ca. 70 forskellige kaffesorter i verden, skelner man oftest mellem to hovedsorter- Arabica og Robusta.
Arabica kaffebønner
Arabica-kaffebønner er de mest populære kaffebønne i Danmark. Den anses for at have den højeste kvalitet og den bedste smag, selvom smagen kan variere meget, fra sød og blød, til lidt skarpere.
Kaffetræerne som Arabica-bønnerne vokser på, stammer oprindeligt fra Etiopien. I dag findes de dog flere forskellige steder i verden. De vokser på bjergskråninger og højsletter i højder fra 500-2000 meter, i et subtropisk køligt klima.
Kaffetræet er meget følsom overfor sygdomme, insektangreb og parasitter og skal helst også have en smule skygge. Derfor kan det være svært at producere Arabica-bønnerne og udbyttet er ofte ikke stor. Alligevel udgør bønnerne hele 75% af den samlede kaffeproduktion i verden.
Fordi det kræver meget at producere Arabica-bønnerne, ligger de i en højere prisklasse end Robusta-bønnerne.
Robusta kaffebønner
Robusta bønnen dyrkes hovedsageligt i områder i Indonesien og Afrika. Træet, som disse bær vokser på, bliver ikke rigtig påvirket af diverse sygdomme eller skadedyr og det er derfor meget lettere at producere disse bønner end Arabica-bønner. Kaffetræet vokser i lavlandsområder i 200-800 meters højde, i et varmt klima med op til 30 grader.
Robusta bønnerne har et højere koffeinindhold end Arabica-bønnerne og smagen er mere besk og kraftig. Derfor bliver disse bønner ofte blandet med Arabica bønner, da de komplimenterer hinanden. Robusta bønnerne udgør ca. 25% af den samlede kaffeproduktion i verden.
På trods af at der generelt i smagen er en stor forskel på Arabica og Robusta, afhænger kaffebønnernes smag også af andre ting. Bønnerne får nemlig deres smag efter måden de dyrkes på og også måden de bliver ristet på.
Eksempelvis er der en stor forskel på smagen af kaffebønner fra Columbien og kaffebønner fra Brasilien på trods af at begge lande producerer Arabica-bønner. Da kaffetræerne dog vokser under forskellige forhold, vil man kunne smage dette i bønnerne.
Da kaffe er en smagssag handler det derfor om at finde ud af, hvilke bønner man personligt bedst kan lide.
Lys-, mellem- eller mørkristede kaffebønner?
Når kaffebønnerne bliver ristet, udvikler de smagsstoffer, som er bundet i olier inde i kaffebønnen. Alt efter, hvor længe kaffebønnerne bliver ristet, vil de udvikle forskellige aromaer.
På trods af at man kan riste bønnerne på mange måder, kender vi i Danmark oftest kun lysristede, mellemristede og mørkristede kaffebønner.
Lysristede kaffebønner bruges oftest til at lave kaffe i en stempelkande. Kaffebønnerne har et højt syreindhold og giver derfor også kaffen en let syrlig smag.
Mellemristede kaffebønner har mistet en smule af syreindholdet og har i stedet fået en let sødelig smag. Dette skyldes af sukkeret i bønnerne ved ristningen er blevet karamelliseret. Mellemristede kaffebønner bruges oftest til at lave kaffe i en kaffemaskine eller en stempelkande.
Ved mørkristede kaffebønner er næsten alt sukkerindholdet i kaffebønnen blevet karamelliseret. Dette giver kaffen en sødmefyldt smag med et hint af chokolade.
Mørkristede bønner bliver hyppigt brugt til espressomaskiner.