Kaffeguide – Top 10 spørgsmål og svar om kaffe

Er du også stødt på begreber og udtryk du ikke forstår, i jagten på den perfekte kaffeoplevelse? Med denne artikel vil vi forsøge at forklare nogle af de mest brugte termer, så du kan blive ekspert i kaffe og ikke køber noget forkert.

Arabica og Robusta – Hvad er forskellen?

Alle kaffebønner kommer fra kaffeplanten, hvis latinske navn er Coffea. Selvom der findes over 100 forskellige sorter, så står Arabica og Robusta for 99% af verdens kaffeproduktion.

Arabica er den ældste kendte kaffebønne som er brugt til kaffebrygning, og er forsat i dag den mest populære variant. Arabica udmærker sig ved at være let sødmefuld og rund i smagen. Arabica planten er svær at dyrke, da den trives i helt særlig natur og miljø, gerne i højden og uden store udsving i temperatur. Derfor er Arabicakaffe også dyrere at købe. Arabica har et højt naturligt sukkerindhold, som frigives ved ristningen af bønner, hvorfor kaffe med Arabicabønner ofte har en let karamelliseret smag.

Robusta er en kaffeplante, som især udmærker sig ved at være lettere at dyrke end Arabica. Den trives i plantager, ved et større spænd af temperaturer og er ikke nær som ømtålelig overfor insektangreb og sygdom. Kaffen har en mere bitter smag og højere koffeinindhold, og benyttes især i blandinger med Arabica og til instantkaffeprodukter. Robusta er især værdsat i italiensk kaffetradition, da den specielle smag er perfekt til espressobaserede drikke.

Se vores udvalg af hele kaffebønner.

Kompatible kaffekapsler?

Kompatible kapsler bliver nogle gange nævnt som ”kopi kapsler”. Det er dog desværre lidt misvisende, da kompatible kapsler ikke blot er kopier, men er kapsler i samme form som originale kapsler, og med kaffe, der i mange tilfælde er mindst ligeså god som den kaffe, der er i ”originale” kapsler. Fordelen ved kompatible kapsler er, at prisen er lavere, selvom kvaliteten for langt de fleste mærker er helt i top – og du derfor ikke skal gå på kompromis. At bruge kompatible kapsler har heller ingen indflydelse på din maskines garanti.

Hvad er Lungo, Ristretto og Espresso?

Grundlæggende er der tale tre forskellige metoder at brygge kaffe på samme system.

Espresso er en lille kop kaffe, der laves ved at kogende vand bliver presset igennem malet kaffe ved højt tryk. Kaffen kan være fra forskellige kaffebønner og ristet præcis som man ønsker det, men grundlæggende er espresso en tykkere og mere intens kop kaffe, men den du kender fra filtermaskinen. Espresso bruges sammen med mælk i forskellige mængder til at lave caffe latte, cappuccino, americano og andre populære caféspecialiteter.

Lungo er lavet på samme måde som en espresso, men hvor en almindelig espresso oftest tage omkring 20-30 sekunder at lave, tager en lungo gerne dobbelt så lang tid. Der bruges ikke en større mængde kaffe til en lungo end til en espresso – der bruges bare mere vand. Heraf kommer også navnet lungo, som betyder ”lang”. Lungo har typisk en lidt mere bitter smag end espresso, men minder mere om en ”almindelig” kop kaffe.

Ristretto er det modsatte af en lungo, ristretto betyder nemlig ”kort”. En ristretto er enorm intens og indeholder kun halvt så meget vand som espresso, men bruger samme mængde kaffe. Derfor serveres ristretto også ofte med et glas vand på cafféer, så man ikke bliver overvældet af smagen.

Disse begreber anvendes i høj grad til Nespressokapsler. Se vores udvalg af kapsler til Nespresso

Hvad er «Crema»?

I flere produktettekster – også dem du finder hos os – kan du snuble over ordet ”crema”. Crema er det skum som opstår på kaffen, når den brygges under højt tryk. Skummet opstår når kaffebønnernes naturlige olier presses ud, og danner et fint skum lag på toppen af den nybryggede kaffekop. Det ser ikke bare appetitligt ud, men frigiver også en skøn aroma.

Hvad er en Americano?

Som navnet antyder er Americano er en drik, som stammer fra Amerika, altså USA. En Americano består af et espressoshot tilsat varm vand, og minder derfor meget om en klassisk kop kaffe i størrelse og smagsstyrke. Smagen er dog anderledes end traditionelt brygget kaffe som typisk er mere bitter og syrlig, end den mere lidt mere sødmefulde espresso. Americano skal ikke forveksles med lungo, som også er en større kop, men hvor alt vandet løber igennem kaffen, og derfor bliver mere bitter.

Café Au Lait, Latte Macchiato, Cappuccino, Flat White eller Cortado? Hvilken skal man vælge?

Hvis du foretrækker din kaffe med mælk, så er der et væld af muligheder. Derfor kan det også være svært at finde ud af, hvilken man skal vælge. Nedenfor at vi forsøgt at beskrive nogle af de mest populære varianter.

I de seneste årtier har der været en sand caférevolution, som har ændret vores kaffevaner fra klassisk sort kaffe til lækre kaffe og caféspecialiteter. En af nyklassikerne er Cappuccino, som er en espressobaseret kaffedrik med luftig skummet mælk. Drikken har en mild og rund kaffesmag. Cappuccino er serveres typisk i et krus, og har størrelse som en almindelig kop kaffe. En cappucino består af ca. 80% mælk og 20% kaffe.

Latte Macchiato er en luftig espressobaseret kaffedrik, som kendetegnes ved sine tre lag, som består af varm mælk, espresso og luftig skummet mælk. Lagene opstår ved den særlige rækkefølge som den blandes i. Latte Macchiato findes også i mange variationer bl.a. med diverse tilsatte smage. En Latte Macchiato består typisk af ca. 75% mælk og 25% kaffe.

Flat White er en nyere favorit, som især er blevet populær indenfor de sidste ti år. Flat White minder om Caffe Latte, men indeholder mere kaffe ift. mælk, og mælken er ligeledes skummet mindre end i en latte. Drikken foretrækker af mange som holder af kaffe med mælk, men uden den overdøver kaffens styrke. En Flat White består af ca. 75% mælk og 25% kaffe.

Cortado er en lille, men yderst potent, espressobaseret kaffedrik. Den består af et shot espresso, med omtrent samme mængde luftig mælk, som er skummet uden at blive skummende. Cortado er, som espresso, en drik man nipper til og nyder langsom i små bidder – evt. med en smule sukker. En Cortado består af 50% mælk og 50% kaffe.

Café Au Lait er er fransk, og betyder ganske enkelt – kaffe med mælk. Til forskel fra den helt klassiske kop kaffe med mælk fra køleskabet, er mælken i Café Au Lait varmet op, og til forskel fra Caffe Latté er mælken ikke skummet. Det giver en behagelig og nøje afstemt kaffe, med plads til både kaffens smag og styrke, og mælken bløde og sødmefulde smag. En Café au Lait består typisk af 50% mælk og 50% kaffe, men kan variere så kaffeindholdet er højere.

Hvad er Cold Brew?

Cold Brew kaldes også for kold brygget kaffe, og foregår ved at man brygger kaffen langsomt med koldt, eller stuetemperatur, vand. Teknikken stammer egentlig fra Japan, hvor man har brugt den i århundreder til at brygge på te.

Cold Brew brygges ganske simpelt ved at blande malet kaffe med vand, som herefter opbevares i køleskabet i 12-24 timer. Herefter filtreres kaffen igennem et klassisk kaffefilter. Bryggemetoden skaber en kaffe med en helt anderledes smagsprofil, fordi det kolde vand interagerer anderledes med kaffens naturlige olier og fedtsyrer. Cold Brew serveres oftest kold med isterninger – måske med lidt mælk og sukker.

Til brygning af Cold Brew anbefales det at bruge friskmalet kaffe. Du kan se vores udvalg af kaffebønner her.

Hvad med miljøet - Fairtrade, UTZ, Økologi og alle de andre?

Hvis man er kaffeafhængig, men gerne vil vælge miljørigtigt når man drikke kaffe er der en sand jungle af mærkninger at kigge efter. Enkelte af mærkningerne er private, som uddeles af fonde, nogle af nationale og andre er internationale. Fælles for dem er at de er skabt for at skabe bedre vilkår for både natur og lokalmiljø, men forskellen er værktøjerne, de økonomiske midler og ikke mindst målsætningerne.

Fairtrade og UTZ er begge anmærkninger, som søger at skabe den optimale balance mellem natur og miljø, men er ikke det samme som økologi. Når du vælger et produkt som er mærket med en af de to, kan du være sikker på at der er investeret i både landbruget og bønderne, som bliver uddannet og udlært i at dyrke bedst, men også med respekt for naturen.

Skal du have økologi, kan de betale sig at kigge efter både EU’s miljømærkning, men derudover er der enkelte lande med strengere regler for økologimærkning.

Du kan også se vores udvalg af økologiske kaffebønner.

Hvor længe kan kaffe holde sig?

Kaffe pakket i vakuum har lang holdbarhed, gerne over 6 måneders holdbarhed. Men så snart vakuummet brydes, så falder holdbarheden – og i malet kaffe er aromaen i kaffen er næsten helt væk på blot 14 dage, hvis du ikke opbevarer det lufttæt efter brug. Det er vigtigt at du opbevarer din åbnede kaffe et tørt, mørkt og lufttæt sted – uden andre fødevarer som afgiver aroma.

Kaffekapsler er også pakket i vakuum, og kan derfor holde sig i lang tid..

Hvad betyder kaffens ristning?

Kafferistning er en varmeproces, der er med til at danne aroma og smag ud af de rå kaffebønner. Vi giver her et overblik over, hvad kafferistningen har af betydning for kaffe generelt.

Lysristet kaffe

Lysristet kaffe har en lysere farve end mellemristet kaffe, Kaffen forekommer lettere og mere mild.

Hvad kendetegner lysristet kaffe:

  • Lysebrun farve
  • Tør overflade
  • Høj syre
  • Frugtagtig, sødmefuld duft
  • Bevarer kaffens oprindelige egenskaber
  • Let krop
  • Højt koffeinindhold

Mellemristet kaffe

Den mest almindelige ristning er mellemristet. Her bevarer kaffen mange af sine smagsnuancer. Mellemristet kaffe anvendes oftet til filter, stemper og instant kaffe.

Hvad kendetegner mellemristet kaffe:

  • Brun farve
  • Tør overflade
  • Balanceret smag og syre
  • Let sødme i smag
  • Medium-fyldig krop
  • Medium koffeinindhold

Mørkristet kaffe

Man kan kende mørkristet kaffe på, at den er meget mørkebrun, nærmest sort. Smagen er kraftig og stærk, med en chokoladeagtig smag. Mørkristet kaffe anvendes oftest til espresso.

Hvad kendetegner mørkristet kaffe:

  • Mørkebrun farve
  • Let olieret overflade
  • Kraftig smag og aroma
  • Bittersød eftersmag
  • Fyldig krop
  • Lav syre
  • Medium koffeinindhold